Do základných škôl v Prešove nastúpilo vyše 10 900 žiakov

04.09.2004 Celý región

Do dvadsiatich základných škôl v Prešove nastúpilo v novom školskom roku 10 954 žiakov. V minulom školskom roku ich navštevovalo 11 122 detí, v predminulom 1...
Do dvadsiatich základných škôl v Prešove nastúpilo v novom školskom roku 10 954 žiakov. V minulom školskom roku ich navštevovalo 11 122 detí, v predminulom 11 685.

Všetky školské zariadenia v pôsobnosti prešovskej mestskej samosprávy otvorili 2. septembra svoje brány, a to i napriek tomu, že mesto Prešov nedostalo od štátu navyše požadovaných 48 miliónov korún. Vedúci odboru školstva Mestského úradu v Prešove Pavol Feňuš vysvetlil požiadavku na navŕšenie dotácie tým, čo všetko stanovené normatívy nezohľadnili. Išlo predovšetkým o oblasť energetiky. Nedostatok prostriedkov riešili zatiaľ aj zlučovaním tried.
Na základe finančnej situácie zrušilo mesto jednu materskú školu a počet pedagogických a nepedagogických zamestnancov poklesol o 52 osôb. V súčasnosti mesto Prešov je zriaďovateľom 24 materských škôl. Okrem toho má vo svojej pôsobnosti tri základné umelecké školy, ABC Centrum voľného času a Ekocentrum Holá hora.
Pre prešovskú samosprávu je značným bremenom prevádzka školských bazénov. Tohoročné náklady na ich chod doteraz neuhradilo spoločnosti Spravbyt, v ktorej má mesto 55 percent akcií.
(jj)
 

Vyberte región

mark